Dante 700 – kiállítás

2021. július 22 – október 6.

Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár (Szeged, Dóm tér 1-4.) Földszinti kiállítótér

A Somogyi-könyvtár nyári nagy kiállításával csatlakozik a Dante Alighieri (1265–1321) halálának 700. évfordulója alkalmából Európa-szerte rendezett megemlékezésekhez.

Olaszországban hivatalosan március 25-ét nyilvánították Dante-nappá, Dario Franceschini kulturális miniszter javaslatára. A dátum kiválasztását az indokolja, hogy az Isteni színjátékban – mely külföldön a legtöbbet olvasott olasz nyelvű mű – Dante 1300. március 25-én kezdi el túlvilági útját. A megemlékezések ugyanakkor egész évben folytatódnak, hiszen a 700. évforduló pontos napja szeptember 14-e.

A bibliotéka kiállításán az érdeklődők áttekintést kaphatnak az itáliai mester életművéről, valamint a róla megjelent írások, tanulmányok sokszínűségéről.

A tárlat elsősorban a könyvtár különleges, régi gyűjteményére fókuszál, melyben előkelő helyet foglal el az Isteni színjáték 1564-es, eredeti olasz nyelvű, illusztrált példánya, a Sessa fivérek velencei kiadása. A későbbi századok kiadástörténetének ismertetése után a kiállítás bepillantást nyújt a szerzővel kapcsolatos kutatásokba, rámutatva a hazai, ezen belül a szegedi eredményekre is.

A rendkívül gazdag könyves összeállítás – a teljesség igénye nélkül – igyekszik átfogó képet adni a „világirodalom legnagyobb költeményének” szerzőjéről.

Támogatónk az Emberi Erőforrások Minisztériuma